Najčešća pitanja

Šta razlikuje Anđele od drugih kolača? Naizgled, Anđeli su obični ovseni kolači. Međutim, svi koji ih probaju prvi put dožive dva iznenađenja: prvo je iznenađenje težinom. Jedan kolač ima 50g jer su sve namirnice u njemu poštene: ovsene pahuljice su zaista integralne, a voća i čokolade ima u dovoljnoj količini da zadovolji i najveće sladokusce. Drugo je iznenađenje ukusom i strukturom kolača: oni se, jednostavno, tope u ustima, a ukus im je jedinstven i neodoljiv. To je zato što ih mesimo kao za svoju decu: ukusno i zdravo. Da li koristite konzervanse? Ne. Ne koristimo nikakve konzervanse niti veštačke produživače svežine, ne koristimo nikakve aditive i insistiramo na tačno određenoj temperaturi pečenja, kako puter u kolačima ne bi razvio trans masti. Koliki je rok trajanja Anđela? Neke vrste Anđela traju po nekoliko meseci, a neke najviše dva meseca, u zavisnosti od količine i vrste suvog voća. Zato kutijama u kojima su različite vrste Anđela garantujemo svežinu svega dva meseca, uz obavezno čuvanje na tamnom mestu i temperaturi nižoj od 20°C, jer Anđeli ne sadrže nikakve konzervanse niti veštačke produživače svežine. Kako da probam više vrsta? Jednostavno naručite kutiju od 1kg koja sadrži svih deset vrsta Anđela (po dva od svake vrste, 1 kolač ima 50g), i pokušajte da odlučite koji Vam je najomiljeniji! Zašto su ovsene pahuljice zdrave? Ovsene pahuljice bogate su vlaknima koje daju osećaj sitosti i sporije se vare. Dokazano je da osoba koja je doručkovala ovas, unese za trećinu manje kalorija za ručak. Ovsene pahuljice takođe pomažu u snižavanju krvnog pritiska, i snižavaju nivo takozvanog „lošeg“ holesterola. Jedini problem je što, ako jednostavno pomešate ovsene pahuljice sa malo mleka ili jogurta, nećete se baš auživati u ukusu. Zato se oslonite na Anđele u kojima je postignut savršen balans sastojaka koji daju kolač koji se topi u ustima, a neće Vas gristi savest kada ga jedete! Šta su to vlakna i zašto su bitna? Postoje dve vrste vlakana: rastvorljiva i nerastvorljiva, i obe su podjednako važne za naš organizam. Rastvorljiva vlakna pomažu da se snizi nivo holesterola u našem organizmu, dok se nerastvorljiva vlakna ne mogu variti, već samo „prolaze“ kroz naš digestivni trakt, čineći da se druga hrana koju smo pojeli vari brže i lakše. Hrana bogata vlaknima daće Vam duži osećaj sitosti, što je sjajno ako pokušavate da se ne ugojite ili da oslabite.

Ovsene pahuljice su jedan od najvrednijih izvora vlakana. One su, takođe, jedna od retkih namirnica bogatih obema vrstama vlakana. Na 100g sadrže čak 10g korisnih vlakana. Budući da su Anđeli kolači napravljeni od čak 35% integralnih ovsenih pahuljica, samo dva kolača podmiriće osminu Vaših dnevnih potreba za vlaknima. Ostalu količinu možete uzeti iz povrća i voća, mahunarki, koštunjavog voća, integralne testenine, integralnog peciva… Zašto koristite puter? Za razliku od biljnih masti, koje kroz proizvodni proces razviju više ili manje štetnih trans masti koje dovode do zakrčenja krvnih sudova, puter ih nema uopšte! Štaviše, puter pomaže u očuvanju krvnih sudova jer je bogat antioksidansima u obliku selena i vitamina A i E. Osim toga, umerena konzumacija putera ne dovodi do gojaznosti. Naime, masne kiseline u puteru su masne kiseline kratkih i srednjih lanaca i one se ne čuvaju u masnom tkivu, već ih naš organizam koristi za brzu energiju. Masno tkivo kod ljudi se sastoji uglavnom od masnih kiselina dužih lanaca. One dolaze iz polinezasićenih ulja, kao i od rafinisanih ugljenih hidrata. Zašto su Anđeli “savršeno izbalansirana užina”? Zato što su kalorijski idealna užina, naime, prema preporučenom dnevnom unosu kalorija i nutrijenata, užina bi trebalo da ima između 150 i 250 kalorija. Osim toga, Anđeli imaju izbalansiran odnos mikro i makro nutrijenata, što znači da zadovoljavaju potrebu organizma i za proteinima, mastima i ugljenim hidratima, ali da su bogati i mineralima i vitaminima (u proseku svaki kolač sadrži oko 2mg gvožđa (20% preporučenog dnevnog unosa) i oko 30mg kalcijuma (3% prepručenog dnevnog unosa). Šta znači “integralni” kolači? Integralno znači celo. U slučaju žitarica, govorimo o celom zrnu, koje nije lišeno svoje ljuske, jer je ona najbogatija korisnim vlaknima, vitaminima i mineralima. Anđeli se prave od integralnih ovsenih pahuljica i svaki kolač je sačinjen od najmanje 35% integralnih ovsenih pahuljica. To ćete primetiti čim ga uzmete u ruku: njegova težina (jedan kolač ima 50g) svedoči o tome da zaista sadrži integralni ovas. Osim toga, Anđeli su integralni obrok/užina, jer sadrže i druge nutrijente neophodne organizmu, kao što su proteini, masti, ugljeni hidrati, minerali i vitamini. Sadrže li gluten? Anđeli se mese sa pšeničnim brašnom, te sadrže gluten. Zbog toga nisu pogodni za osobe koje pate od celijakije, urođene bolesti koja predstavlja imunološku reakciju organizma na gluten. Nema nikakvog medicinskog niti nutritivnog razloga da zdrave osobe, koje ne boluju od celijakije, izbegavaju gluten u ishrani. Sadrže li laktozu? Postoji deset vrsta Anđela: osam mesimo sa puterom, koji, budući da je od mleka, sadrži laktozu. Dve vrste Anđela kreirali smo bez putera, tačnije u potpunosti bez namirnica životinjskog porekla. Dakle, Anđeli sa suvim smokvama, pomorandžom i lešnikom, i Anđeli sa crnom čokoladom i miksom suvog voća ne sadrže laktozu. Čime su zaslađeni? Anđeli su zaslađeni belim i žutim šećerom. Nekada smo koristili fruktozu, misleći da je to zdravija vrsta šećera, ali novija medicinska istraživanja dovode fruktozu u vezu sa oboljenjima jetre. Ne koristimo ni glukozni sirup jer je dokazao je da, za razliku od, na primer običnog belog šećera, koji naše telo pretvara u energiju, glukozni sirup ne samo da ne snabdeva telo energijom, već troši dodatnu energiju organizma na varenje. Naime, glukozni sirup se u digestivnom traktu apsorbuje čak 5 puta teže od šećera. Veštačke zaslađivače nikada nismo ni uzimali u obzir jer insistiramo samo na prirodnim sastojcima. U Anđelima je, stoga, šećer, koji naše telo direktno pretvara u energiju.